Срок на годност на козметиката

by - февруари 08, 2013

  Здравейте! Днес ще си поговорим малко за срока на годност на козметичните продукти. Знам, че всяка от нас иска да има голяма колекция, но гримът не е безсрочен и рано или късно идва време да се разделим с някои продукти.
   Продуктите с минал срок на годност може да са много опасни за нас и нашето здраве. Могат да причинят обриви, акне, очни инфекции и др. Добре е от време на време да преглеждаме колекцията си с гримове и да изхвърляме тези, които вече не са годни за употреба.
   Сега ще ви кажа колко горе долу е животът на различните продукти. Това не е някакъв закон, а по скоро ориентир. Понеже не винаги помня от колко точно време имам един продукт се ориентирам по миризмата му или консистенцията му (за гланцове, червила, фон дьо тени и др.). Запомнете, че колкото по-малко са контактите на продукта с пръстите ви толкова по-малко бактерии остават в самия продукт и така увеличавате живота му. За това и предпочитам да ползвам чисти четки за всичко.
   Да започваме!
Фон дьо тен
Обикновено фон дьо тените имат срок на годност от 1 до 2 години. Разваленият фон дьо тен променя аромата и консистенцията. При мен се е случвало да се отделя безцветна течност от самият продукт. Това за мен е знам, че трябва да се разделим.

Коректор
Срока на годност на коректорите е от около 6 месеца до година. Тук зависи под каква форма е продукта. Ако е в бурканче или под формата на стик използвайте чиста четка, за да вземете необходимото количество продукт. Ако е с апликатор сложете необходимото количество коректор върху горната част на ръката си и след това използвайте както ви е най-удобно - с четка или с пръсти.

Пудра
Пудрите обикновено имат срок на годност от 1 до 2 години.

Руж
Ружът също има срок на годност от 1 до 2 години, но този на кремообразните ружове е около 1 година.

Сенки
Сенките отново имат живот от 1 до 2 години, а кремообразният им вариант  около 1 година.

Спирала
Искрено се надявам, че всички вие знаете, че трябва да сменяте спиралата си на всеки поне 3 месеца. Очите ни са много чувствителни и по-добре не рискувайте със стара спирала.

Моливи
Няма значение дали са за очи или устни много важно е да подостряме моливите преди всяко ползване, за да премахнем бактериите от тях. Техният живот е около 2 години.

Очни линии
Както спиралата, така и очната линия трябва да се сменя на всеки 3 месеца.

Червила
Срока на годност на червилата е 2 години.

Гланцове
Заради консистенцията им техният живот в сравнение с този на червила е по-кратък - около 1 година.

Това е от мен! Вие изхвърляте ли старите продукти или ги пазите?
До скоро!
Заповядайте в страницата ми във Facebook тук.
Запишете се за моят майлинг лист. 

You May Also Like

5 коментара

 1. Интересна публикация! Аз се опитвам и стремя да спазвам сроковете обозначени на самият продукт, но някои се развалят по-бързо или пък не. Имам червило на три години, което с нищо не е променило консистенцията си, аромата или пък ми понася зле. От хигиенна гледна точка, може би не е добре да го пазя, но защо да го хвърлям, след като е ок. За спиралите също гледам да съм по-внимателна и фон дьо тените. Това за очните линии за първи път го чувам :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тези срокове не са закони, по скоро са препоръчителни. Иначе и аз имам сенки на 3години и ги ползвам без проблем. Спиралите имат срок на годност 3 месеца, защото се предполага, че за този период при ежедневно ползване ще има прекалено много бактерии в нея. При очните линии идеята е същата и се препоръчва да се сменя по често, защото слагаме продукта много близо до окото, както и спиралата, и може да получим инфекция.

   Изтриване
 2. Може ли да ми кажеш от къде успя да си вземеш фдт на Ревлон?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Купувам го от магазин в София на Графа и Александър 1. Там единствено съм виждала заредена стена на Ревлон :)

   Изтриване
  2. А къде точно на Графа, защото съм го търсила там, но не го намерих?

   Изтриване