Вие как чистите четките си?

by - август 20, 2012

Снимка : Интернет
Здравейте! Освен, че е много важно да използвате подходящите четки когато се гримирате е и много важно да ги почиствате през определен период от време. Непочистените четки могат да бъдат източник на бактерии и нечистотии, които при нанасяне върху лицето могат да доведат до образуването на акне или някакво раздразнение на кожата. Ето защо е важно да ги почистваме много добре.


Колко често да ги почистваме?
Някои хора биха казали след всяко използване, други през определен период от време (не много дълъг). Аз лично смятам, че чистенето след всяко използване е възможно само ако имаш голям брой четки и малко повече свободно време. Сутрин въобще не ми остава време за миене на четки.
Аз си ги чистя през около седмица или след като си направя по-силен вечерен грим. За сега това работи при мен. Не казвам, че всяка неделя например заставам над мивката и започвам да ги мия, но се старая да ги мия на всеки 7-10 дни.
Снимка : Интернет

Как да ги почистваме?
Има три варианта за почистване - със специален препарат за почистване на четки, с мокри кърпи или с вода и веро/шампоан/течен сапун. В момента на пазара могат да се намерят специални препарати с които се пръска замърсената четка и след това се почиства с хартиена салфетка. Може и да се почистват с мокри кърпи.Мисля, че няма нужда да обяснявам как става. Аз използвам последния вариант. Предпочитам да мия четките защото смятам, че по този начин мога да махна всякакви мръсотии от тях докато по другите два начина може да остане нещо по тях. Знам, че много хора използват шампоан, но аз използвам веро. Верото има антибактериални свойства и убива бактериите докато шампоана не по прави. А и всичките ми четки са с изкуствен косъм, който мисля, че не се нуждае от измиване с по-нежни продукти.
Снимка : Интернет


Как да подреждаме измитите четки?
Много важно нещо което може би изпускат много хора е как да подреждат четките си след измиване. Четките трябва да се поставят по възможност хоризонтално с косъмчетата надолу, за да не попадне вода в основата и да разгради лепилото, което държи косъмчетата заедно и те да започнат да падат при използване. Аз ги редя моите по начина показан по-долу върху кърпа.

Така почиствам четките си аз. Не казвам, че това е правилният начин, а просто е моят. Надявам се тази статия да помогне на някого. Ако вие миете вашите по друг начин споделете долу в коментарите.

 Заповядайте в страницата ми във Facebook тук

You May Also Like

4 коментара

 1. Страхотна публикация и много полезна.Следващото къпане на моите четки ще е по твоя метод.

  ОтговорИзтриване
 2. Аз почиствам моите по същия начин, само че моите са от естествен косъм. Предпочитам да разнообразявам, така че понякога ги мия с веро, а друг път - с шампоан. Това го правя на 3-4 седмици. Иначе всяка седмица си почиствам най-замърсените с мокра кърпичка, така че да не ми се променя цвета на сенките.
  Публикацията ти е много полезна, следващия път ще знам, когато ги оставям да съхнат, да не са във вертикално положение :D

  ОтговорИзтриване
 3. Каква марка е сивата четка за фдт?

  ОтговорИзтриване